maanantai 29. marraskuuta 2010

Feng Shui tasapainottamassa elämää

Nyt kun uusi hoitohuoneeni on valmistumassa, joudun palamaan uudelleen feng shui piirroksiini varmistaakseni tavaroiden sijoittelun oikein. 


Mitä sitten feng shui on? Wikipedia kuvaa sen näin: 風水 fēngshuǐ, tuuli-vesi) on kiinalaiseen kosmologiaan perustuva kokonaisvaltainen rakentamista käsittelevä oppi. Sen avulla pyritään saamaan aikaan rakennettu ympäristö, joka on ihmiselle mahdollisimman suotuisa ottamalla huomioon sancai (三財 sāncái, kolme aarretta) eli taivas (天 tiān), maa (地 dì) ja ihminen (人 rén). 


Feng shui kartan voi piirtää itsekin bagua-kartan mukaan. Kartta sijoitetaan siten, että pääovi on aina alareunassa. Puuttuviin osiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niillä on aina oma merkityksensä. Huoneita on yhteensä 9, joista yksi on keskellä oleva Tai chi center, jossa on keskellä yin ja yang -merkki. Tämä alue on hyvä pitää siistinä ja sinne sijoittaa mahdollisimman vähän tavaraa.


Vanhan asunnon kanssa joutuu soveltamaan asioita, sillä tiettyjä rakenteita on mahdotonta muuttaa. Pienillä asioilla voi  kuitenkin vaikuttaa. Lisää aiheesta kirjoittelen myöhemmin. Tasapainommehan koostuu niin monista asioista, joista ympäristöllä on suuri vaikutus. 

sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Tunneäly

Työnohjausopintontoihini kuului kehittämistehtävä, jonka viimein sain valmiiksi. Aiheeksi valitsin tärkeän aiheen Tunneäly ja sen merkitys ihmisten johtamisessa ja motivoinnissa. Vauhdilla muuttuvassa maailmassa ei pelkällä asiaosaamisella pärjää, vaan on omata tunneälyä ja ymmärtää sen merkitys hyvinvointimme perustana.

Tunteet ohjaavat elämäämme, valintojamme ja päätöksentekojamme. Tunnely puolestaan on kykyä havaita tunteita itsessä ja muissa. Olemalla tietoinen omista tunteistaan tunneälyä voidaan tutkitusti kehittää harjoittelemalla, valmennuksella ja toisista oppimalla.

Itse nostan tunneälykkyyden tärkeäksi esimiestehtävissä, sillä se vaatii hyviä viestinnällisiä taitoja, sosiaalista kyvykkyyttä, oikeudenmukaista jämäkkää alaisten kohtelua ja avoimuutta. Jos esimies ei ole sinut itsensä kanssa, hän useimmiten ei hallitse muiden johtamistakaan toivotulla tavalla.

Myyntitehtävissä tunneälyn merkitystä on tutkittu paljon, samoin kuin asiakaspalvelutehtävissä. Asiakas tekee useimmiten ostopäätöksen vakuuttavan ja empaattisen myyntihenkilön kanssa.

Tunneälyn yksi tärkemmistä perusasiosta on onnellisuus ja hyvinvointi. Näiden vaikutusten heijasteet työelämässä ovat merkittäviä - yksityiselämästä puhumattakaan.

Kannustan jokaista tutkimaan omia tunteitaan ja tuntemuksiaan. Sitä kautta pystymme paremmin ja paremmin kehittämään kykyjä, jotka tunnistamme heikommiksi.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Eläinten vaikutus hyvinvointiin

Tapasimme tänään työnohjausvertoryhmän kanssa ja käymämme keskustelut herättivät minussa miellyttäviä ajatuksia. Keskustelimme eläinten positiivisesta vaikutuksesta käytökseemme, esimerkiksi hevosen tuomaa arvoistusta, luottamusta, kunnioitusta. Työnohjausprosessissa voidaan hyödyntää hevosta yhtenä menetelmänä esimerkiksi työuupuneen kanssa, mikäli työnohjaajalla on vaadittava kokemus toimia hevosten kanssa. Toivottavasti itsekin voisin joskus kokeilla sen vaikutusta.

Itselläni on kaksi kissaa ja kissan kehräys on rentouttavaa ja se voi näkyä konreettisesti jopa sykkeissä. Kissan lämpö ja kehräys ovat erityisesti omistajalleen iloa ja onnea tuottavia asioita.


Koiraihmiset voivat varmasti kokea samankaltaisia tunteita uskollisen ystävän kanssa. Eikä myöskään muita lemmikkielämiä pidä vähätellä. Entisenä kääpiöhamsterin omistajana voin vakuuttaa, että niinkin pieni eläin toi paljon iloa ja lämpöä elämäämme. Lemmikki eläin vaatii sitotumista ja voi rajoittaa omaa menemistä, mutta en luopuisi omista kissoistani mistään hinnasta.


Uskolliset ystäväni Rusina ja Laku

maanantai 22. marraskuuta 2010

Shiatsu ja Japani

Olen ilokseni voinut todeta, että huhtikuussa pääsen matkalle Japaniin, joten toivon, että minulle tulee mahdollisuus tutustua paikallisiin shiatsu-hoitoloihin tai mahdollisesti jopa koululaitokseen. Shiatsun historia on kiehtovaa ja se, että on mahdollisuus matkustaa shiatsun juurille, kruunaa koko matkan.

Vaikka shiatsu on japanilainen hoito- tai hierontamenetelmä, se perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen ja akupainannan perinteeseen. Shiatsu on kehittynyt vuosituhansien aikana. Sen tunnetuksi tekemiseen ovat vaikuttaneet etenkin Michio Kushi, Shizuto Masunaga ja Saul Goodman. Tokujiro Namiskoshi länsimaalaisti shiatsuopetuksen.

Mitä sitten shiatsuhoidossa tehdään? Se perustuu kehollamme olevien energiakanavien eli meridiaanien käsittelyyn sekä meridiaaneilla sijaitsevien akupunktiopisteiden (tsubojen) paineluun peukalolla, kyynärpäillä, polvilla, rystysillä tai jalkaterillä painaen. Hoitoon kuuluu myös hoitavia venytyksiä.

Miten sitten shiatsuhoitoon valmistaudutaan? Itse teen hoidot autentisesti japanilaisella futonpatjalla. Hoidon aikana asiakkaalla on päällään luonnonmateriaaliset vaatteet, puuvilla esimerkiksi on erinomainen tähän. Pitkähihainen puuvillainen t-paita, puuvillainet rennot housut, jossa ei ole liikaa saumoja tai taskuja sekä puuvillaiset sukat. Varvassukat ovat ihanteelliset hoitoa ajatellen. Itse myyn hoitoloissani kotimaisia varvassukkia.



Kampapuuvillaisten sukkien hinta on 8e/sukkapari, 15e/2 paria. 
Villa-silkkisekoitteisten sukkien hinta on 10e/sukkapari.
Postituskulut kahdelle sukkaparille on 2e.

Puuvillaisten väreinä musta, luonnonvalkoinen, vaaleansininen
Villa-silkkisekoitteisten väreinä musta ja tummanharmaa

Voit tilata myös varvassukkia minulta lähettämällä tilauksesi sähköpostiosoitteeseeni hyvinvointi.sakura@gmail.com
Lähetän sieltä sinulle laskun, ja maksun näyttyä tililläni postitan sukat toivomaasi osoitteeseen.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tervetuloa HyvinvointiSakuran blogiin

Tämän sivuston tarkoituksena on pohtia hyvinvointiin liittyviä asioita niin fyysiseltä kuin psyykkiseltäkin puolelta. Ajatusten ja kokemusten jakamista aiheista shiatsu, kehoterapia, henkinen hyvinvointi, sparraus, työnohjaus ja ravintoon liittyvät aiheet. Kirjoitan asioita omista näkökulmistani, en totuutena. Jokaisen täytyy löytää se oma hyvinvointi ja tasapaino. Sen löytää vain kuuntelemalla itseään ja kokeilemalla. Ennakkoluulottomuus ja avoimuus ovat tärkeitä avaimia avaamaan uusia ovia.