Työnohjaus on oppimissuuntautunut vuorovaikutusprosessi, jossa työnohjaajan tehtävä on auttaa kehittämään työnohjattavan ammatillista rooliaan, luovuutta ja koko ammattipersoonaa tämän työtilanteen ja koko persoonallisuuden huomioon ottaen.
Ratkaisukeskeisessä työnohjauksessa toimitaan osapuolten osaamista hyödyntäen arkisten ja elämänarvoja toteuttavien tavoitteiden saavuttamiseksi. Ratkaisut löytyvät suuntaamalla huomio tulevaisuuteen.
Työnohjauksella on aina tavoite – pieniä, konkreettisia ja mahdollisia tavoitteita, jotka aloittavat jotain parempaa ja sisältävät jotain uutta. Tavoitteita seurataan prosessin aikana.
Istunnot ovat aina luottamuksellisia ja toteutetaan työorientaatiolla aina yksilöä kunnioittaen. Työnohjauksessa hyödynnetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä ja harjoituksia.
Mitä työnohjauksesta voi saada?
- uusia näkökulmia ja ideoita työn tekemiseen
- oppia työn analysoinnista
- vapautusta ylikriittisyydestä
- lisää itseluottamusta
- vahvemman ammatti-identiteetin
- rohkeutta työhön
- uusia kommunikointitaitoja
- keinoja estää työuupumusta
- apua stressinhallintaan
- keinoja työtehtävien rajaamiseen
- oppia oman käytöksen säätelystä
- eväitä itsensä kehittämiseen
- selvyyttä siihen, mitä (työ)elämässä oikeasti haluaa
Työnohjaus vapauttaa ohjattavan käyttöön sitä energiaa, joka on sitoutunut erilaisiin ongelmiin, keskeneräisiin ja vaikeisiin asioihin.
Työnohjaus ei anna valmiita neuvoja, työnohjaaja ei ole opettaja eikä työnohjaus ole terapiaa.
Tavoitteena on aina työnohjattavan oman oivallus!
Työnohjausta voidaan tehdä yksilölle tai ryhmälle. Työnohjaus istunnon suosituskesto on 45min – 2h. Työnohjaus voi olla yhden kerran tapaaminen, mutta yleensä vaikuttavuuden kannalta se on prosessi, joka voi kestää jopa vuosia. Työnohjaaja sopii aina asiakkaan kanssa tavoitteiden asettamisen lisäksi prosessin kestosta.
Kysy lisää! Soita 040 840 0042 tai laita sähköpostia sari.heerman@hyvinvointisakura.fi