perjantai 12. lokakuuta 2012

Isänpäivä lähestyy - 11.11.


Mainoslehtisiä selatessa yleensäkin huomaa erilaisten juhlapyhien lähenemisen, niin myös tärkeän isänpäivän. Osta isälle uusi kello, muista isääsi paitapuserolla, älä unohda uutuuskirjoja isänpäivänä. Hyviä lahjaideoita kaikki edellä mainitsemani asiat, etenkin hyvä kirja! Mutta meistä moni välttää materiaan jatkuvaa keräämistä, mikäli siihen ei ole tarvetta.  Itse suosittelen lahjan hankkimisessa sitä, että samalla miettii ajatusta. Mitä oikeasti haluan antaa läheiselleni, etten vain osta tavaraa siksi, että jotain täytyy ostaa. Todellisuudessa kuitenkin suurin osa lahjan saajista arvostaa enemmän läheisyyttä, yhdessä oloa, muistoa jostain yhteisestä jutusta. Lahja voisi olla vaikka yhteinen kävelyretki lähimetsään tai jonkun mukavan pelin pelaaminen koko perheen voimin.  Itsekin olen monta kertaa sortunut siihen, että ostan jonkin tavaralahjan isälleni, ja korvaan sillä esimerkiksi läsnäolon. Välimatkat aiheuttavat kuitenkin monissa perheessä haasteen fyysisesti yhdessä oloon – asutaan eri kaupungeissa, eri maissa, jopa eri mantereella.

Työelämä on kuitenkin stressaavaa tänä päivänä, kuten olen moneen kertaan todennut aiemmissa kirjoituksissani. Epävarmuutta, jatkuvaa muutosta, kovia tavoitteita, haastavaa johtamista, pelkoa tulevaisuudesta … siksi jonkinlainen hyvinvointilahja on aina mieluinen, niin isälle, ukille, puolisolle kuin ystävälle – tai muina ajankohtina kenelle tahansa.  Myös lapselle, hekin kaipaavat sitä omaa hyvää hetkeä rauhoittua ja huoltaa kehoa ja mieltä. Saa nähdä, milloin isänpäivän ja äitienpäivän lisäksi tulee lapsenpäivä kalenteriin?

Isänpäivän historia alkaa USAsta.  Ruotsalaiset kauppiaat ehdottivat sitä juhlapäiväksi myös Pohjoismaissa vuonna 1949, jonka jälkeen sen on saanut suurempaa jalansijaa juhlapyhiemme joukossa.  Kuitenkin Suomessa se katsottiin vakiintuneeksi vasta vuonna 1987 yliopiston osalta, eli ei kovinkaan kauaa sitten. 


Tänä vuonna sitä vietetään vajaan kuukauden kuluttua eli 11.11. Merkkaa päivä kalenteriisi ja mietipä ajoissa, miten minä haluan viestittää tänä vuonna kyseistä päivää upeille miehille! Ehkä lahjakortilla?



keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Esimiehisyys


Työnohjaajana ja kehoterapeuttina kohtaan ihmisiä päivittäin. Suuri osa asiakaskunnastani koostuu työikäisistä miehistä ja naisista, eri aloilta, eri tehtävistä, erikokoisista organisaatioista niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Siinä kuulee, näkee ja vaistoaa monia asioita, mutta esiin nostaisin itseäni aina koskettavan aiheen johtajuus – esimiehisyys. Miten esimies tänä päivänä johtaa alaisiaan? Miten häntä johdetaan, valuuko se suoraan omaan johtamistyyliin ja miten alaiset kokevat sen? Tyylejä on monia, enkä ota kantaa, mikä on oikea ja mikä väärä. Kuuntelemalla alaisia, keskustelemalla heidän kanssa aidosti ja avoimesti voi huomioida alaisten toiveita ja pyrkiä toimimaan oikeudenmukaisena esimiehenä. Kuitenkin, kyllä se sydämellä johtaminen on jotain, mitä ei kirjoista opita eikä muita mallintamalla pysty tekemään.

Jokaisen esimiehen on välillä hyvä pysähtyä miettimään, ketä varten minä olen? Olenko alaisiani varten vai ovatko alaiset minua varten? Kenen asiaa vien eteenpäin, kenen toiveita toteutan? Mistä yrityksen loistotulos loppujen lopuksi syntyykään? Vaikuttaako siihen eniten oma urhea työpanokseni vai mahdollisesti koko tiimin yhteistyössä tehty työ? Miten sitoutan itseni lisäksi alaiset? Ymmärränkö mistä sitoutuminen tulee?

Esimiehen on välillä hyvä pysähtyä kiireenkin keskellä. Pysähtyä ja kuunnella aidosti itseä ja muita. Ennakoida ja kuulla rivien välistä asioita. Esimiehisyys on aina valinta. Harvoin ketään pakotetaan esimiestehtävään, jos sitä ei halua vastaanottaa. Tiimi tarvitsee esimiehen ja aito keskusteluyhteys alaisten kanssa tuo paremmat edellytykset onnistua tehtävässä. Itse aina sanon, että viisas esimies valitsee itseään fiksummat ja osaavammat alaiset. Ei esimiehen tarvitse tietää kaikkea tänä päivänä. Tietenkin on hyvä tarkastella omien alaisten toiveita johtamistyyliin, mutta väitänpä, että aika harva kaipaa nykyisin autoritääristä johtamista, vaan enemmänkin aitoa tiimipelaamista ja vastuullisia tehtäviä. Luottamista alaisiin. Heidän kunnioittamista. Esimiehisyydessä tunneälyn merkitys on tärkeää. Vaikka aina todetaan, että töihin tullaan tekemään töitä, emme voi täysin sivuuttaa sitä asiaa, että ihminen on kokonaisuus. Jos menetät läheisen ihmisen, et välttämättä pysty töissä toimimaan täysin normaalisti ja on inhimillistä sallia elämän tunnekirjoa. Tyypillistä on ystävystyä työtovereiden kanssa ja välillä se kehittää luovuutta, että hullutellaan muidenkin asioiden parissa kuin työ.

Jokaisen esimiehen on kuitenkin löydettävä se oma, itselle luontainen tapa johtaa. Tärkeää on se, että voi olla itsestään ylpeä peiliin katsoessaan ja tietää tekevänsä parhaansa. Jos tuntee olevansa hukassa, todennäköisesti myös se heijastuu johtamistavan kautta alaisiin ja koko tiimi on hukassa. Keskustele oman esimiehesi kanssa, kollegoiden kanssa tai ulkopuolisen sparraajan kanssa.  Elämä on liian arvokasta väärällä vaihteella elettäväksi!

tiistai 9. lokakuuta 2012

Syksyn mindfulness-kurssi

Koska itse olen saanut paljon mindfulness-kurssista, haluan jakaa myös blogissani MacMentor Oy:n Heljä Oran seuraavan kurssin esitteen


Olen aikaisemmin jo blogissani pähkäillyt mindfulnessin saloja. Itse tykkäsin kurssilla tehdyistä harjoituksista, mutta en aliarvioisi kokemusten vaihtoa ja vuorovaikutusharjoituksia. Puhumalla oivaltaa asioita, kuuntelemalla oppii niin itsestään kuin toisesta. Ihmisen kohtaaminen on aina yhtä ainutlaatuista.

Voin siis suositella oman kokemukseni pohjalta kurssia. Alussa pysähtyminen voi olla haastavaa, mutta se kannattaa!

maanantai 8. lokakuuta 2012

Arjen valmennus - Life coaching – minun elämäni, minun parempi elämäni


Meillä on yksi elämä, joten miksi emme pyrkisi elämään sitä parhaalla mahdollisella tavalla? Joskus vaan jatkuva aikataulutettu elämä, tiivis kalenteri, työelämän vaatimukset, perhe ja harrastukset pitävät elämän kovin tiivistahtisena, eikä meillä ole aikaa pysähtyä miettimään, onko tämä sellaista elämää, josta aidosti haaveilen. Ehdinkö miettimään omien haaveiden lisäksi realiteetteja elämäni laadusta. Harrastuksista, liikunnasta, unen määrästä, ruokavaliosta … listaa voi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Joskus on hyvä pysähtyä ulkopuolisen henkilön kanssa miettimään omaa arkea. Vastaako se minun odotuksiani, voisinko kenties toisin tekemällä saada siitä laadukkaampaa. On hyvä kysyä itseltä, olenko tyytyväinen? Voinko hyvin? Jos vastaat kieltävästi, on aika tehdä jotain. Tiedätkin todennäköisesti teoriassa, mitä sinun pitäisi tehdä. Mutta et tee kuitenkaan. Tuttua. Energia ei riitä siihen, et saa tavoitteita kirkkaiksi, motivaatio on hukassa, aika ei riitä … syitä loputtomiin. Pienillä muutoksilla voi saada positiivisen vireen päälle, joka taas heijastuu uusille elämän alueille.

Räätälöin kaikki tapaamiset tarpeen ja toiveen huomioon ottaen. Istunto voi kestää tunnin, puolitoista tai jopa kaksi tuntia. Siihen voidaan yhdistää kehonhuoltoa. Istunnot voidaan järjestää omalla työpaikalla, kotona, minun hoitolassani tai ulkona raikkaassa ilmassa. Itse suosittelen kuitenkin paikkana jotain muuta, kuin oma työpaikka. Siellä ajatukset helposti karkaavat tekemättömien töiden pariin ja häiritsevät keskittymistä. Jos tykkäät ulkoilla, reipas kävelylenkki luonnossa tekee terää ja kirkastaa mieltä kummasti. Siellä luovuus on parhaimmillaan! Käytän keskustelun lisäksi erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Istuntojen tavoite on herättää, voimaannuttaa ja niistä on tarkoitus jäädä hyvä mieli. Ratkaisukeskeisen työnohjauskoulutuksen käyneenä tavoitteeni on löytää uusia vaihtoehtoja. Menneisyyttä on hyvä analysoida hetki, mutta sinne on turha jäädä liian pitkäksi aikaa – mennyttä emme voi muuttaa, siitä voimme kyllä oppia.

Käsiteltävät asiat voivat nousta työstä, yksityiselämästä, ihmissuhteista, menneisyyden taakoista, oman mielen jaksamisesta – kaikki aiheet ovat sallittuja.

Kysy lisää – kerro tarpeestasi ja keskustellaan lisää!



sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Inkwa - afrikkalainen hieronta


Afrikkalainen hieronta? Mitä se on? Miten se poikkeaa muista hieronnoista?

Itse valmistuin afrikkalaiseen Inkwa-hierontaan, joka perustuu ghanalaiseen perinnehierontaan, jonka Suomeen on tuonut Edem Agbekey-Taylor.  Hierontojen lisäksi hän tekee Inkuto-merkkisiä ihania, laadukkaita luomukaritevoide-tuotteita.  Kyseisiä tuotteita saa hankkia myös minun kauttani, voin lämpimästi suositella niitä. Käytän näitä kaikkia myös Inkwa-hieronnassa, teen sitten tunnin tai 1,5 tunnin hoidon. Pidemmässä hoidossa pystyn hoitamaan paremmin niin selän, jalat, kädet kuin kasvot. Tunnin hieronnassa keskityn enemmän asiakkaan ongelmakohtiin, mutta yleensä hoito kattaa selän alueen hoidon, hartiat ja jalat. Urheilijoille keskityn enemmän jalkoihin ja pakara-alueen hoitamiseen. Aina ennen hierontaa teen haastattelun sekä kyselen asiakkaan tarpeet ja toiveet. Hieronta tehdään hoitopöydällä.

Edem on itse kertonut, että Ghanassa kaikki naiset hoitavat perheenjäseniä, hän itse oppi taidot lähinnä isoäidiltään ja äidiltään Ghanassa. Hoidon tavoitteena on lihasten rentoutus sekä tunneblokkien poistaminen. Kokemukseni mukaan hoidon jälkeen asiakkailla on rento tasapainoinen olo.


Hieronta alkaa lihasten rentouttaminen kuumalla kostealla pyyhkeellä.  Tämä luonnollisesti rentouttaa koko kehoa, tuo mukavan rennon lämpimän tunteen ja tunnelman. Sen jälkeen kehoa hierontaan eri tekniikoita käyttäen karitevoiteilla (shea butter). Eri vartalon osissa käytetään niihin parhaiten sopivaa tuotetta. Voide jättää ihon sopivan kosteaksi hoitaen samalla ihoa. Jalkapohjat pehmenevät mukavasti, kuivaa selkää saa kosteutta ja kasvot hehkuvat luonnollisuutta hoidon jälkeen.

Voiteet sopivat hyvin kenelle tahansa, mutta hajustamaton karitevoide sopii  erityisesti vauvoille. Talvella ihon kuivuessa pakkasesta hoito on erittäin suositeltava. Itse en ole törmännyt vielä keneenkään asiakkaaseen, joka olisi saanut voiteista allergisia reaktioita. Itse olen käyttänyt luomu-karitevoidetta jo vuosikausia, ihana tuote, jota ilman en voisi kuvitella enää olevan.

Moni hoitoon tuleva asiakas kysyy, miten hoito eroaa esimerkiksi klassisesta hieronnasta. Hieronnassa käytetty karitevoide, kuuma pyyhe, tekniikat ja historian tausta. Kyllähän eri hieronnoissa on myös yhtäläisyyksiä. Itse huomaan joidenkin tekniikoiden olevan hyvin samankaltaisia kuin shiatsuhoidossa, mutta silti hoito on täysin erilainen. Tunnelmaa luovat rauhallinen ympäristö, miellyttävä taustamusiikki, kiireettömyys ja hiljaisuus. Itse en keskustele hoidon aikana asiakkaan kanssa kuin tilanteissa kuin poikkeustilanteissa. Haluan antaa asiakkaalleni hieronnan lisäksi rentoutushetken – hetken vain itselle.

Itse kouluttauduin hoitoon InnoOmnian Hyvinvointikeidas Aurinkokivessä pilottihankkeessa ensimmäisten joukossa Suomessa, Edemin opeissa. Teen hoitoja sekä Aurinkokivessä että omissa tiloissani.  Varaukset suoraan sähköpostilla sari.heerman@hyvinvointisakura.fi 


tiistai 2. lokakuuta 2012

Mahtuuko marraskuun almanakkaasi vielä hieman hyvinvointia?


HYVINVOINTI PÄIVÄ MARRASKUUSSA
Helsingin keskustassa



Tervetuloa mukaan huoltamaan mieltä sekä kehoa! Tavoitteena on kerätä voimia talvea varten, herättää omia ajatuksia ja asenteita omaan hyvinvointiini sekä viettää voimaannuttava aamupäivä upeiden muiden osallistujien kanssa. TERVETULOA! Oheisessa esitteessä kurssin perustiedot, mutta jos sinulla on jokin kysymys, jota mietit, otathan yhteyttä sari.heerman@hyvinvointisakura.fi

maanantai 1. lokakuuta 2012

Messutarjous - puuvillaiset varvassukat

Messutarjous voimassa vielä muutaman päivän!


Tarjous koskee vain uusia tilauksia varastotilanteen mukaan. Mustia sukkia löytyy vielä mukavasti varastosta, mutta värillisistä lähinnä hajakokoja. Tarkista väri- ja kokotilanne.

Tilaukset tehtävät viimeistään sunnuntaihin 7.10.2012 klo 12.00 mennessä.
Tilaukset vain sähköpostilla osoitteeseen sari.heerman@hyvinvointisakura.fi